MID Travel Utazási Iroda - KÖZÖSSÉGBEN UTAZUNK!

• Bel- és külföldi utazások • Céges utak • Osztálykirándulások • Zarándokutak • Utasbiztosítás

Nyitvatartás: keddtől péntekig 8-10 óra, szerda és csütörtök 15-16 óra. További időpont igény esetén kérjük telefonon egyeztessen velünk.

Cím: 6727 Szeged, Délceg utca 11.   ☎: +36204312094 ✉: info@midtravel.hu

Rákóczi nyomában, avagy rejtett értékek Kelet-Szlovákiában

3 napos kirándulás Kassára, Széphalomra és a kisgéresi Nyitott Pincék Napjára
2020.05.15-17.
(péntektől vasárnapig)

Tervezett program:
Május 15. (péntek):
Indulás 5 órakor Szegedről, a Rókusi krt-i Tesco Extra parkolóból. Folyamatos utazás – rövid pihenőkkel – a magyar-szlovák határ közelében fekvő Széphalomig. Széphalom neve összeforrt Kazinczy Ferenc (1759-1831) nevével. A magyar nyelvújítás vezéralakja itt alkotott 1806-tól egészen haláláig. Az egykori lakóháza helyén – közadakozásból, Ybl Miklós tervei szerint – Kazinczy emlékcsarnok épült. 2008-ban építették fel Kazinczy egykori gyümölcsös kertjének helyén a Magyar Nyelv Múzeumát. Kazinczy sírja ma nemzeti zarándokhely. Ezt követően Sátoraljaújhelyet elhagyva lépünk be Szlovákia területére. A határtól néhány kilométerre fekszik Borsi. Itt született II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, a szabadságharc (1703-11) vezetője. A vár rekonstrukció 2018 tavaszán kezdődött. A vár előtt felállított mellszobornál megemlékezünk a térség legnagyobb fiáról. Szállásfoglalás és vacsora Széphalom.

Május 16. (szombat):
Május 16. (szombat): Reggeli elfogyasztása után Dobóruszkára utazunk. A 16. században a faluban állt a Dobó család várkastélya. Később itt temették el a híres egri várkapitányt, Dobó Istvánt. Sírját megtekintjük. Dobóruszkától néhány kilométerre fekszik Nagyszelmenc. .A II. világháború után az új szovjet-csehszlovák határ kettészelte a települést. A szovjet határőrök egyetlen nap leforgása alatt hat méter magas deszkapalánkot építettek. A deszkából épített fal azt is megakadályozta, hogy az egymástól elszakított testvérek, rokonok, ismerősök láthassák egymást. A határ két oldalán felállított félbevágott székelykapuk szimbolikusan próbálják összeforrasztani azt, ami korábban szétszakadt. Ezt követően Leleszre utazunk. A helyiek szerint itt helyezte el II. András királyunk Gertrúd királyné jobb kezét, amellyel próbálta magát védeni Bánk bánékkal szemben. A helyi kápolnában gyönyörű középkori freskó maradványokat találunk. Délután Kisgéresre látogatunk, ahol május 18-án rendezik a térség legjelentősebb gasztronómiai fesztiválját, a Nyitott Pincék Napját. A magyar falu melletti hegybe, a vulkáni tufába faragva találjuk a pincéket. Ezen a napon több mint húsz pincét nyitnak meg az érdeklődök előtt. Szabadprogram. Vacsora Széphalmon.

Május 17. (vasárnap):
Reggeli elfogyasztása után Kassa felé vesszük az útirányt. Útközben egy rövid megállót tartunk Tőketerebesen. Itt töltötte gyermekkorát „a szép akasztott”, Andrássy Gyula (1823-1890), a Magyar Királyság miniszterelnöke. A település központjában található az Andrássy-kastély és Andrássy-mauzóleum. Közös séta a kastély romantikus angolparkjában. Kassára déli órákban érünk. Kassa Kelet-Szlovákia központja, 240 ezer ember lakhelye, 2013-ban Európa kulturális fővárosa volt. A gyalogos városnézés során megismerkedünk a belváros magyar vonatkozású emlékeivel. Útba ejtjük a gótikus Szent-Erzsébet székesegyházat (itt nyugszik 1906 óta II. Rákóczi Ferenc), a Rodostói ház mását, és a kassai születésű Márai Sándor (1900-1989) emlékművét. Szabadprogram után hazaindulás. Rövid pihenőkkel folyamatos utazás. Szegedre érkezés az esti órákban.

Részvételi díj: 35.400,-/fő (Törzsutasainknak 33.800,-/fő), amely tartalmazza az útiköltséget, a félpanziós ellátást, a 2 éjszakai szállás díját 2-3-4 ágyas elhelyezéssel panzióban, az idegenvezető díját, a kassai helyi vezető díját.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépőket, a borkóstoló árát és az utasbiztosítást!
Utasbiztosítását nálunk is lehetősége van megkötni.

Belépők:
Magyar Nyelv Múzeuma és Kazinczy Emlékcsarnok tárlatvezetéssel: 1100,-/fő, Dobó István sírja Dobóruszkán, tárlatvezetéssel: 1 euro/fő, Leleszi kápolna: 1 euro/fő, Kassai Szent Erzsébet katedrális és Rákóczi kripta: 2 euro/fő, Kassa Rodostói ház: 3 euro/fő, (Az árak tájékoztató jellegűek.)
Nyitott pincék napja: borkóstoló+díszpohár: elővételben 13 euro, helyszínen kb. 15 euro. 18-22 pince vesz részt a programban. Ha összeállnak kettesével, hármasával, 1 gyűjtőjeggyel is kóstolgathatják a borokat.

EUB utasbiztosítás: 1500,-/fő (felnőtt utas számára)
Utazási irodánkban erre az utazásra is köthető utasbiztosítás.

Kérjük, jelezzék mielőbb utazási szándékukat!
Ülésrendet készítünk! A jelentkezések sorrendjében az előleg befizetésekor lehet a helyet lefoglalni.

Jelentkezés és további információ:
06 20 4312 094
info@midtravel.hu
www.midtravel.hu